fbpx

Je to už rok, odkedy na Ukrajine vypukla vojna, ktorá od základu zmenila životy miliónom ľudí. Mnohí museli pre vojnu zo dňa na deň opustiť svoju krajinu, rodinu, priateľov a budovať svoj život nanovo. Aké to je? A aké je pomáhať a asistovať ľuďom na úteku pred vojnou? Vypočujte si viac o týchto témach v prvej časti podcastu IOM Slovensko NavzáIOM.

Banner - Podcast NavzáIOM - Epizóda 1

Aké to je začať odznova v cudzej krajine? A aké je pomáhať ľuďom na úteku pred vojnou?

Ako vyzerala práca v humanitárnej organizácii v časoch, keď bolo treba rýchlo konať?

A ako v IOM pomáhame ľuďom z Ukrajiny rok po vypuknutí vojny?

Prvá epizóda podcastu NavzáIOM – Rok vojny na Ukrajine: Na čom naozaj záleží, je ľudskosť prináša intenzívne momenty posledných 12 mesiacov ľudí, ktorí utiekli pred vojnou, aj ľudí z organizácie, ktorá im pomáha. Vypočujte si príbehy ľudskosti aj konkrétne príklady pomoci, ktorú poskytuje košická kancelária IOM Slovensko na východnom Slovensku.

IOM na Slovensku pôsobí už od roku 1996, kedy sa Slovenská republika stala členskou krajinou tejto organizácie. IOM v Bratislave a Košiciach poskytuje bezplatné právne, sociálne a pracovné poradenstvo migrantom a podporu pri ich inklúzii do spoločnosti, pomoc migrantom pri návrate zo Slovenska do krajiny pôvodu a reintegračnú pomoc po návrate domov a tiež vzdeláva a zvyšuje povedomie v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

IOM na potreby ľudí utekajúcich z Ukrajiny na Slovensko okamžite zareagovala, pričom čerpala zo svojich skúseností a expertízy v pomoci ľuďom v núdzi. Viac informácií o tejto pomoci IOM Slovensko ľuďom z Ukrajiny nájdete na www.iom.sk/ukrajina.

Podcast pripravuje a moderuje Dušana Štecová.

Hostia 1. epizódy podcastu NavzáIOM

NavzáIOM 1

Nahrávanie podcastu NavzáIOM #1. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.  

Vedúca košickej kancelárie IOM Slovensko Martina Varholík bola na slovensko-ukrajinských hraniciach už od prvých dní vojny. Ako vyzerala práca v humanitárnej organizácii v časoch, keď bolo treba rýchlo konať a pomáhať stovkám ľudí prechádzajúcim cez hranice?

Lýdia Balúchová už šesť rokov pracuje pre IOM ako právnička a poskytuje poradenstvo migrantom a migrantkám v Migračnom informačnom centre IOM. Keď vypukla vojna, vymenila kanceláriu za terén. Aké bolo právne poradenstvo na hraniciach a na čo všetko bolo potrebné myslieť, aby sa ľuďom poskytli čo najefektívnejšie potrebné informácie?

Yelizavetta Halina je 22-ročná učiteľka angličtiny zo Záporožia, ktorá utiekla pred vojnou na Slovensko začiatkom marca 2022. Do mesiaca začala sama pracovať na hraniciach ako konzultantka IOM a poskytovať základné informácie o živote na Slovensku ľuďom, ktorí odchádzali pred vojnou na Ukrajine. Ako sa zmenil jej život za jeden rok?

Natália Minko je 19-ročná študentka Ševčenkovej univerzity v Kyjeve z Čerkasskej oblasti prišla na Slovensko začiatkom marca 2022. Život v inej krajine bez rodiny si nevedela predstaviť. Vďaka programu Pomoc s ubytovaním IOM získala strednodobé ubytovanie, vďaka ktorému môže ďalej študovať a pracovať. Aké to bolo pre ňu postaviť sa na vlastné nohy v novej krajine?

Vypočujte si 1. epizódu Podcastu NavzáIOM #1:

Vypočujte si všetky podcasty IOM Slovensko:

https://iomslovakia.podbean.com/