fbpx
Kata zo Srbska: Teraz sa môžem sústrediť na prácu, ktorá ma uživí

Kata odišla zo Srbska, keď mala 21 rokov, žila s mamou a študovala právo. Na štúdium sa snažila zarobiť si brigádami, ale nestačilo to. Mama jej pomôcť nevedela, na celú domácnosť bola sama.

Správu o možnosti zarobiť si na Slovensku Kata v tejto situácii privítala. Dostala by tak šancu našetriť si na školu a pomôcť aj mame.

Jej očakávania sa však po príchode na Slovensko nenaplnili, ocitla sa tu bez platného povolenia na pobyt a v prípade návratu ju doma čakala tá istá situácia, nedokončená škola a mama, ktorá dúfala vo finančnú pomoc od dcéry.

V zložitom rozpoložení Kata ocenila ponuku IOM Slovensko na pomoc pri návrate do Srbska a možnosť ďalšej podpory po návrate domov. Pri rozmýšľaní, čo bude robiť po návrate, však videla viac otáznikov ako odpovedí. Dokončiť pôvodnú vysokú školu, alebo začať inú školu s perspektívou rýchlejšieho ukončenia? Stále však ostával problém s financovaním štúdia.

Po návrate domov a konzultáciách s misiou IOM v Belehrade Katine plány začali nadobúdať konkrétne črty. Rozhodla sa investovať do svojho vzdelania kratším špecializovaným štúdiom a vybrala si kurz základov programovania webových stránok. Kurz sa začínal na jar a nemusela naň čakať do jesene ako v prípade vysokoškolského štúdia. Na kurze mohla tiež zistiť, či ju bude programovanie baviť a či sa bude tvorbe webových stránok venovať aj v budúcnosti.

„S pomocu IOM som sa mohla prihlásiť na kurz webdizajnu, kúpiť si učebnice o programovaní a vybavenie na štúdium. Môžem sa teraz sústrediť na hľadanie lepšej práce, ktorá ma uživí a pomôžem z nej aj mojej rodine.“

Príbeh klienta IOM - Kata zo Srbska

Katu webový dizajn očaril tak, že po základnom kurze o tvorbe stránok HTML sa rozhodla pokračovať základným kurzom programovacieho jazyka Java a po jeho ukončení zvažuje ďalší nadstavbový kurz Java.

Viac informácií, ako IOM pomáha migrantom pri návrate a po návrate zo Slovenska domov: www.avr.iom.sk.

(Mená osôb boli zverejnené s ich súhlasom. / Mená osôb boli pre ich ochranu pozmenené.)

logo isf amif fareb sk

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.