fbpx
International Organization for Migration - International Organization for Migration
Print
Category: Press Releases & Articles
Hits: 6322
We Are Also At Home Here – Invitation to Discussion Evenings in Prešov and Martin: What is it like for foreigners who live in Slovakia?

This article is published only in Slovak language.

Bratislava, 1. marca 2019 – Obyvatelia Prešova a Martina môžu v marci spoznať kultúry a ľudí z rôznych kútov sveta. Stačí zavítať na jeden z diskusných večerov Aj my sme tu doma – prvý sa uskutoční 11. marca o 18. hodine v prešovskej Christianii a druhý sa začne 12. marca o 18. hodine v Martine v kultúrnom centre Barmuseum.

Ako sa žije cudzincom na Slovensku? Prečo sa rozhodli prísť na Slovensko? Čo sa tým pre nich zmenilo? To sú prvé otázky pre zaujímavých hostí pôvodom z Afganistanu a Kene, ktorí budú diskutovať v Prešove aj Martine. Ich skúsenosti sa budú striedať s krátkymi filmovými príbehmi cudzincov žijúcich na Slovensku. V ďalšom programe fotografická výstava priblíži život v Afganistane a návštevníci budú môcť ochutnať gastronomickú špecialitu Mantu zo Strednej Ázie.

Vstup na obe podujatia je bezplatný.

Diskusné večery Aj my sme tu doma organizuje Migračné informačné centrum (MIC) Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), webová stránka: www.mic.iom.sk. Ďalšie informácie o podujatiach sú dostupné na Facebooku IOM Slovensko: Aj my sme tu doma v Prešove a Aj my sme tu doma v Martine.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Predstavenie MIC:

Migračné informačné centrum IOM (MIC) otvorila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) na Slovensku v apríli 2006 v Bratislave. Centrum je prvé a doteraz jediné informačné centrum na Slovensku, ktoré na jednom mieste poskytuje cudzincom komplexné služby v oblasti právneho a sociálneho poradenstva v rôznych oblastiach života ako je pobyt, zamestnanie, podnikanie, zdravotná starostlivosť, zdravotné a sociálne zabezpečenie, rodinný život či vzdelávanie.

MIC IOM poskytuje cudzincom tiež pracovné poradenstvo, ktoré zahŕňa pomoc pri orientácii na trhu práce, hľadaní práce, komunikácii so zamestnávateľom, príprave na pracovný pohovor a pri kontaktovaní inštitúcií. Ďalšie služby centra zahŕňajú aj priamu podporu cudzincom na ďalšie vzdelávanie alebo rekvalifikačný kurz. Okrem toho MIC IOM realizuje pre cudzincov bezplatné kurzy slovenského jazyka a kurzy sociálnej a kultúrnej orientácie s informáciami o rôznych oblastiach života na Slovensku.

Činnosť centra sa opiera aj o dlhodobú spoluprácu so zástupcami združení a komunít cudzincov na Slovensku. Tí s podporou centra organizujú podujatia, ktorými predstavujú verejnosti kultúru svojej krajiny a zbližujú cudzincov s väčšinovou populáciou, podporujú život svojich komunít a pomáhajú svojim krajanom.

Pracovníci MIC IOM poskytujú poradenstvo v kanceláriach centra v Bratislave a Košiciach, prostredníctvom zvýhodnenej telefonickej informačnej linky 0850 211 478 a elektronickej pošty This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Komplexné informácie súvisiace s integráciou cudzincov na Slovensku sú pravidelne aktualizované na webovej stránke www.mic.iom.sk.

Podpora aktivít Migračného informačného centra IOM:

logo isf amif fareb sk

Migračné informačné centrum IOM na podporu integrácie cudzincov na Slovensku (Fáza IX, individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.

© Blank Plazart - Free Joomla! 3.0 Template 2024