fbpx
Faisal z Afganistanu: Som spokojný, mám prácu v potravinách a stabilný príjem

Faisal ušiel z Afganistanu, keď mal 14 rokov. Jeho rodina čelila hrozbám a rozhodla sa poslať ho do bezpečia, v nádeji, že v Európe bude mať lepší život. Cesta cez Irán a Turecko preňho nebola ľahká a na ďalšiu cestu si musel zarobiť. Pomocnými prácami na farmách v Turecku strávil viac ako dva roky.

Faisalovi sa konečne podarilo dostať sa do Európy, ale bol bez dokladov. Zadržali ho a na Slovensku ho umiestnili v Medzilaborciach v špecializovanom zariadení pre maloletých migrantov bez sprievodu. Dlhodobé odlúčenie od rodiny, smútok a jazyková bariéra sa podpísali pod jeho rozhodnutie vrátiť sa domov. Rozhodol sa požiadať o pomoc IOM.

IOM Slovensko v spolupráci s misiami v Kábule a Džalalabáde zapojila do prípravy návratu neplnoletého Faisala aj jeho rodičov a pripravili plán aj formality potrebné pre jeho návrat.

Po návrate domov sa Faisal dohodol na spolupráci s majiteľom potravín, v ktorých pracoval už pred svojím odchodom z Afganistanu. Vďaka príspevku od IOM vstúpil do partnerstva s obchodom, z čoho získal stabilnú prácu a mesačný zárobok. Z neho vie pokryť svoje výdavky a pomáhať svojim rodičom aj šiestim súrodencom.

Príbeh klienta IOM - Faisal z Afganistanu

Faisal z Afganistanu. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Viac informácií, ako IOM pomáha migrantom pri návrate a po návrate zo Slovenska domov: www.avr.iom.sk.

(Mená osôb boli zverejnené s ich súhlasom. / Mená osôb boli pre ich ochranu pozmenené.)

logo isf amif fareb sk

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF). Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.