fbpx
Medzinárodná organizácia pre migráciu - Medzinárodná organizácia pre migráciu
Vytlačiť
Kategória: Príbehy klientov IOM
Návštevy: 2531

Pred niekoľkými týždňami Olena (49), jej manžel (57) a dcéra Nasťa (19) navštívili košický HotSpot, aby získali informácie o živote na Slovensku. Keď sa rozprávali s pracovníkmi prvého kontaktu IOM, podelili sa o svoj príbeh a spomínali na dramatické udalosti z minulého roka, ktoré ich prinútili opustiť rodné mesto Mykolajiv.

Deň pred vypuknutím vojny Oleninho manžela prepustili z nemocnice po ťažkej chorobe Covid 19 s komplikáciami. Manželia chceli pokračovať vo svojej práci a  predávať tovar v malom stánku na trhu v blízkosti ich domu.

Ráno prišli do práce skoro a počuli v diaľke výbuchy, ale nemohli uveriť, že to, čo skutočne počujú, je začiatok vojny. "V tej chvíli nám zavolal kamarát z armády a povedal nám, že sa začala vojna," spomína Olena na pocity šoku,  ktoré vtedy zažívala.

Rodina sa snažila žiť zo dňa na deň. "Chodili sme do práce, skrývali sme sa počas náletov, pomáhali sme iným ľuďom, podporovali sme armádu, učili sme sa rozlišovať rôzne druhy munície," spomína na život počas vojny na Ukrajine Olenin manžel.

Trh, kde sa nachádzal rodinný kiosk, bol v blízkosti železničnej stanice a priemyselnej oblasti. Jedného dňa v júni 2022, keď Olena s manželom prišli do prace, uvideli lietať rakety. "Jedna z nich dopadla blízko nás a zasiahla továreň a my s manželom sme pocítili tlakovú vlnu. Intuitívne sme zavolali našej dcére. Povedala, že polovica nášho domu je zničená. Nasťa, naša dcéra, ako zázrakom prežila," spomína na tieto chvíle s emóciami Olena.

Olena s manželom utekali domov. Keď sa im podarilo pomôcť Nasti dostať sa z trosiek, držala v náručí ich psa a obaja boli celí od krvi. Nasťa bola zranená šrapnelom a musela ísť do nemocnice.

 Po útoku rodine pomohli priatelia a známi, ktorí im ponúkli prístrešie, kým to bude možné. "Nemohli sme odísť, pretože manžel mal problémy so srdcom a musel byť pod stálym lekárskym dohľadom. Moja dcéra Nasťa bola zranená a stále nás niečo brzdilo v odchode," povedala Olena.

Rodina zostala v Mykolajive, až kým v meste nezostal takmer nikto, nebola tam elektrina a netiekla ani voda. "Potrebujeme neustále lekárske prehliadky. Môj manžel je invalid a dcéra má takisto od detstva zdravotné znevýhodnenie. Slovensko je blízko a v prípade akýchkoľvek problémov by sme mohli ísť na Ukrajinu k lekárom."

Olena, jej manžel a Nasťa cestovali na Slovensko v aute, ktoré poškodili úlomky rakiet. Niesli so sebou len niekoľko vecí a, samozrejme, svojich dvoch domácich miláčikov, psa a mačku.

Dennik 3 Olena WM

Pracovníci a pracovníčky prvého kontaktu IOM ponúkli Olene a jej rodine humanitárnu pomoc a poskyli im informácie. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023. 

Po príchode na Slovensko bola rodina ubytovaná vďaka partnerstvu medzi Airbnb a IOM. "Od prvého kontaktu v košickom HotSpote nás neustále podporovali pracovníci IOM, Airbnb a dobrovoľníci a sme všetkým veľmi vďační. Dúfame, že tu nájdeme pokoj a že sa opäť postavíme na vlastné nohy," želá si Olena.

Rodina si našla dlhodobé ubytovanie a pripravuje sa na sťahovanie.

Tieto príbehy zbierajú členovia pohraničných tímov IOM so súhlasom respondentov.

Prečítajte si ďalšie príbehy zo slovensko-ukrajinských hraníc:

Denník z hraníc #1: Päťčlenná rodina z Ukrajiny sa spojila a cíti sa na Slovensku bezpečne 

Denník z hraníc #2: Svetlana je na ceste za novým životom na Slovensku 

Právna poradkyňa IOM: Je mojím poslaním pomáhať a poskytovať podporu ľuďom z Ukrajiny 

S podporou:

logo ceb mrf web

 

logo ro korea flag

© Blank Plazart - Free Joomla! 3.0 Template 2024