fbpx

Yuliia ajej jedenásťročná dcéra Eva žili vmalom mestečku neďaleko ukrajinského Dnepra aužívali si pokojný a pohodlný život. Keď sa vo februári 2022začala vojna, Yuliia najprv nechcela opustiť Ukrajinu.Dlho som váhala. Nevedela som si predstaviť, že by som opustila svoju rodinu asvoju vlasť. Mala som pocit, že by som ich zradila," hovorí.

New Homes 1 WM

Yuliia a jej dcéra utiekli z Ukrajiny a našli si bezpečné miesto na Slovensku, kde si znovu budujú spoločný život. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Yuliia si spomína na chvíle, keď sa sdcérou vystrašene schovávali vkúpeľni aneustále kontrolovali telefón, či sa neobjavia bezpečnostné upozornenia. Vobchodoch sa snažili nájsť základné potraviny, napríklad chlieb či múku. Keď si Yuliia uvedomila, že dcéru už nedokáže uživiť, vedela, že musia z Ukrajiny odísť. Rozhodla som sa odísť kvôli svojmu dieťaťu, kvôli Eve. Ak by som bola sama, úprimne povedané, neodišla by som.“ 

Eva pred niekoľkými rokmi podstúpila transplantáciu obličky a odvtedy užíva imunosupresívne lieky, aby jej telo neodmietlo obličku. Tie však majú dopad na jej zdravie.  V deň, keď sa mama s dcérou začali baliť a pripravovať na odchod, sa Evin zdravotný stav v dôsledku stresu a pôsobenia silných liekov, ktoré užívala od svojej operácie, zhoršil. Držiac Evu v náručí, Yuliia si uvedomila, že situácia bude časom už len horšia. „Vzali sme so sebou len lieky a nejaké teplé oblečenie. Všetko sa nám zmestilo do jedného kufra,“ vysvetľuje.

New homes 2 WM

Hoci sa jej uľavilo, že spolu s dcérou našli na Slovensku bezpečie, Yuliia neustále myslí na všetkých, ktorí zostali na Ukrajine. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Odchod z Ukrajiny bol pre Yuliiu mimoriadne ťažký, ale vedela, že musí prekonať svoj strach a urobiť to, čo je pre ňu a jej dcéru najlepšie. „Iná cesta pre nás neexistovala. Musela som sa rozlúčiť s mamou a s priateľmi. Všetci sme sa objali a plakali sme. Tú bolesť ani nedokážem opísať slovami,“  spomína Yuliia. Nevediac, či svoju rodinu ešte niekedy uvidia, zamierili na Slovensko.

Po príchode na Slovensko začala Yuliia hľadať ubytovanie v Bratislave. Potrebovala samostatný byt s vlastným sociálnym zariadením, aby bola Eva v bezpečí a neriskovala infekciu. Dozvedela sa o programe krátkodobého ubytovania, ktorý zastrešovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v spolupráci s Airbnb.org, a prostredníctvom ktorého mohla získať pre seba a svoju dcéru jednoizbový byt v Bratislave.

„Na Slovensku sa mi veľmi páči. Je to blízko Ukrajiny. Mentalita je veľmi podobná tej našej. Ľudia sú otvorení a úprimní,“  hovorí Yuliia. Na Ukrajine bola profesionálnou vizážistkou a  čoskoro absolvuje školenie, vďaka ktorému bude môcť pracovať v novootvorenom kozmetickom centre v Bratislave. Zároveň navštevuje kurzy slovenského jazyka organizované IOM.

New homes 3 WM

Yuliia a jej dcéra spolu trávia čas mimo svojho dočasného pobytu na Slovensku, ktorý im poskytla IOM a Airbnb.org. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Larysa a Serhij a ich nový začiatok

Larysa a jej manžel Serhij 25 rokov viedli malú turistickú agentúru v Kyjeve. Po eskalácii vojny sa stali dobrovoľníkmi na plný úväzok a pomáhali vnútorne vysídleným Ukrajincom, ktorí utekali pred násilím na východe krajiny a hľadali pomoc v hlavnom meste krajiny. Ich dobrovoľnícka organizácia distribuovala potraviny, hygienické súpravy, teplé oblečenie a základné informácie pre vysídlených ľudí v Kyjeve. 

„Najdôležitejšie pre nás vtedy bolo utešiť a ochrániť ukrajinské deti, aby nepocítili vplyv vojny a mohli zažiť bezpečné detstvo,“  hovorí Larysa a  ukazuje fotografie a videá z charitatívnej akcie, ktorú zorganizovali v susednej škole. Aj napriek vyčerpaniu dokázali Larysa  so Serhijom pomáhať ľuďom okolo seba osem mesiacov. 

Všetko sa však zmenilo s príchodom zimy, s ktorou sa objavili problémy s nestabilnými dodávkami energie. „V Kyjeve už nemáme pravidelné dodávky elektriny, nemáme vodu ani ústredné kúrenie,“ vysvetľuje Larysa. „A čo je horšie, stále dochádza k bombardovaniu. V blízkosti nášho domu nemáme poriadny kryt, ktorý by nás v prípade výbuchu ochránil.“

New homes 4 WM

Bez pravidelných dodávok elektriny, ústredného kúrenia avody asobčasným bombardovaním. Larysa a Serhij odišli z Kyjeva na Slovensko v nádeji, že tu nájdu pokoj a bezpečie. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Manželia sa rozhodli odísť na Slovensko a žiť tu, až kým sa vojna neskončí. „Dozvedeli sme sa o programe IOM na pomoc s bývaním v Košiciach a veľmi sa nám uľavilo, že sa pre nás okamžite uvoľnilo miesto. Nevieme, ako dlho bude vojna trvať, ale potrebovali sme sa na chvíľu cítiť bezpečne,“ hovorí Serhij. 

„Keď sa vojna skončí, chceme sa vrátiť domov. Naše životy, rodiny a srdcia sú na Ukrajine,“ dodáva Larysa. Podobne ako Yuliia, aj tento pár začal navštevovať kurzy slovenského jazyka organizované IOM. „Chceme sa čo najviac prispôsobiť a pokúsiť sa usadiť v novom živote. Sme veľmi vďační všetkým, ktorí nám pomohli na ceste do bezpečia.“

IOM prostredníctvom partnerstva s Airbnb.org poskytla krátkodobé ubytovanie na Slovensku takmer 600 ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny. V rámci programu pomoci s ubytovaním IOM v Košiciach organizácia doteraz poskytla strednodobé ubytovanie viac ako 100 utečencom.

Od eskalácie vojny na Ukrajine IOM pomáha ľuďom utekajúcim na Slovensko v mnohých oblastiach, od podpory dočasného ubytovania, cez zabezpečenie potravín a ďalších potrebných vecí až po psychickú apsychosociálnu podporu. IOM okrem toho rozvíja aj kapacity pracovníkov v prvej línii v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi a prevencie sexuálneho vykorisťovania a zneužívania.

So začiatkom druhého roka vojny na Ukrajine sa IOM začala viac zameriavať na integráciu ukrajinských odídencov do slovenskej spoločnosti. To zahŕňa najmä poskytovanie bývania v rámci vylepšených prechodných centier, právne, sociálne a pracovné poradenstvo, kurzy slovenského jazyka a podporu pri zaistení prístupu k vzdelaniu pre deti či pri hľadaní dlhodobého bývania.

Autorky príbehu: Kristína Lenárt a Dušana Štecová, IOM Slovensko. 

S podporou: 

IOM Slovensko poskytlo túto pomoc vďaka podpore:

Program podpory bývania v Košiciach:

logo us flag

U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration.

 

logo ceb mrf web

 

logo uk fcdo web

 

logo swiss sem web

 

Program krátkodobého ubytovania na Slovensku v partnerstve s:

logo airbnb horiz web