fbpx
Medzinárodná organizácia pre migráciu - Medzinárodná organizácia pre migráciu
Vytlačiť
Kategória: NOVINKY A PODUJATIA
Návštevy: 5548

Ministerstvo vnútra SR (MV SR) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo štvrtok 10. júna 2021 v Bratislave podpísali dohodu o podpore na vybudovanie zdravotníckych zariadení a zabezpečenie ich odborného personálu v záchytných a identifikačných centrách (ZIC) pre migrantov na gréckych ostrovoch.

Foto - Podpis dohody MV SR a IOM o podpore zdravotníckej pomoci pre migrantov v Grécku

Minister vnútra SR Roman Mikulec a vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová podpisujú dohodu o podpore zdravotníckej pomoci v Grécku. Foto: Vladimír Benko / MV SR.

IOM vybuduje v záchytných centrách na ostrovoch Lesbos, Chios, Leros a Kos skríningové centrá vybavené biochemickými laboratóriami a röntgenovými stanicami a na ostrove Samos takto zmodernizuje súčasné zdravotnícke zariadenie. IOM poskytne tiež laboratórnych technikov a rádiológov, ktorí zabezpečia fungovanie zdravotníckych zariadení.

Slovenská republika prispeje na vybudovanie zariadení a ich odborný personál sumou 1 milión eur.

V skríningových centrách v ZIC budú prebiehať vstupné zdravotné prehliadky a pravidelné zdravotné vyšetrenia na prevenciu a kontrolu chorôb migrantov, žiadateľov o azyl a azylantov, ktorí sú umiestnení v ZIC. Zdravotné vyšetrenia sú tiež dôležité pri presunoch migrantov z ostrovov do zariadení vo vnútrozemí, aby odľahčili kapacity ZIC na ostrovoch.

Nové zdravotnícke centrá tak odľahčia testovacie kapacity existujúcich laboratórií vo verejnej zdravotnej starostlivosti, znížia nároky na kapacity na presun pacientov zo ZIC do miestnych nemocníc na ďalšie testovanie a ošetrenie a tiež znížia pravdepodobnosť prenosu vírusu a zhoršenia zdravotných rizík, najmä počas pandémie Covid-19.

Podľa údajov IOM v roku 2019 prišlo do Grécka vyše 71 300 migrantov, v roku 2020 ďalších 14 780 a v roku 2021 (do 7. júna) takmer 2 000 migrantov.

IOM s finančnou podporou rakúskej vlády už od decembra 2020 v piatich ZIC na ostrovoch posilňuje diagnostické kapacity a zabezpečilo tímy zdravotnej pomoci, laboratórne vybavenie a lekárske potreby. Skríningové centrá sú ďalším krokom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a ochrany v ZIC.

© Blank Plazart - Free Joomla! 3.0 Template 2024