fbpx

Ženeva – Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v decembri vydala svoju hlavnú publikáciu Správa o migrácii vo svete 2022 (World Migration Report 2022).

Správa odhaľuje dramatický nárast vnútorného vysídlenia v dôsledku katastrof, konfliktov a násilia v čase, keď sa globálna mobilita zastavila v dôsledku cestovných obmedzení spôsobených Covid-19.

„Sme svedkami paradoxu, aký sme v histórii ľudstva ešte nevideli,“ povedal generálny riaditeľ IOM António Vitorino. „Zatiaľ čo mobilita miliárd ľudí bola znemožnená pre Covid-19, desiatky miliónov ďalších boli vysídlené v rámci svojich vlastných krajín."

Počet cestujúcich v leteckej doprave celosvetovo klesol o 60 percent v roku 2020 na 1,8 miliardy (pokles zo 4,5 miliardy v roku 2019), zatiaľ čo vnútorné vysídlenie v dôsledku katastrof, konfliktov a násilia vzrástlo na 40,5 milióna (nárast z 31,5 milióna v roku 2019).

Jedenásta zo série správ IOM o migrácii vo svete čerpá z najnovších údajov z celého sveta, aby vysvetlila kľúčové migračné trendy a problémy, ktoré sa objavujú na vo svete migračnej politiky.

„Táto správa sa nepodobá žiadnemu inému vydaniu Správy migrácii vo svete,“ povedala editorka správy IOM Marie McAuliffeová.

„V migrácii a mobilite sa toho za posledné dva roky mnoho udialo a v tejto správe spájame kľúčové údaje, výskum a analýzy, aby sme ukázali, ako Covid-19 zmenil dlhodobé trendy a ako ovplyvnil migrantov na celom svete.“

Podľa správy počet medzinárodných migrantov vzrástol z 84 miliónov celosvetovo v roku 1970 na 281 miliónov v roku 2020, aj keď po zohľadnení globálneho populačného rastu sa podiel medzinárodných migrantov zvýšil len z 2,3 percenta na 3,6 percenta svetovej populácie. Väčšina ľudí na celom svete (96,4 percenta) žije v krajine, v ktorej sa narodili. Počet medzinárodných migrantov bol v roku 2020 v dôsledku Covid-19 nižší približne o dva milióny, ako by bol bez Covid-19.

Správa o migrácii vo svete teraz ponúka širší rozsah materiálov pre digitálnu dobu. Online interaktívna platforma umožňuje používateľom skúmať kľúčové údaje a interagovať s nimi vysoko vizuálnym a pútavým spôsobom. Správa pre rok 2020 získala začiatkom tohto roka zlato v súťaži International Annual Report Design Awards za rok 2021.

Online súbor nástrojov pre pedagógov bol vytvorený na podporu učiteľov na celom svete, ktorí sa snažia poskytovať vyvážené, presné a zaujímavé učebné materiály o základných faktoch o migrácii a migrantoch pre ľudí v tínedžerskom veku aj pre mladých dospelých.

Svetová správa o migrácii sa stala kľúčovým zdrojom pre overovateľov faktov, ktorým pomáha odhaliť falošné správy o migrácii na rôznych miestach. Správa 2022 má teraz novú a jednoduchú súpravu nástrojov na kontrolu faktov, ktorá pomáha vyvrátiť kľúčové mýty o migrácii.

Okrem analýzy údajov sa správa zaoberá aj špecifickými témami pre tých čitateľov, ktorí sa zaujímajú o podrobnejšie informácie. Témy zahŕňajú migráciu a pomaly nastupujúcu zmenu klímy, mierové a rozvojové prepojenia s migráciou, obchodovanie s ľuďmi na migračných trasách, dopady Covid-19, dezinformácie o migrácii, príspevky migrantov v ére dezinformácií a tiež umelú inteligenciu a migráciu, ktoré sú aktuálne a vysoko relevantné pre odborné publikum aj verejnosť.

Stiahnite si Správu o svetovej migrácii 2022:

Cover – World Migration Report 2022 | IOM

Online interaktívna platforma Správy o migrácii vo svete 2022:

Picture – Visit the online interactive platform on World Migration Report 2020 | IOM