fbpx
Aplikácia SAFE na prevenciu obchodovania s ľuďmi v 11 jazykoch

Bratislava, 29. marca 2021 – Mobilná aplikácia SAFE Travel & Work Abroad upozorňuje na riziká obchodovania s ľuďmi a radí čo robiť, keď sa ocitnete v núdzi. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) rozšírila aplikáciu o štyri ďalšie jazykové verzie.

IOM vyvinula mobilnú aplikáciu SAFE v roku 2016 a okrem slovenskej, anglickej, českej, francúzskej, maďarskej, nemeckej a poľskej verzie je od marca 2021 aplikácia aj v rómskom, ruskom, ukrajinskom a srbskom jazyku.

„Dostupnosťou v rôznych jazykoch chceme priblížiť problematiku práce v zahraničí a s tým spojené riziká obchodovania s ľuďmi čo najväčšiemu počtu ľudí. Či už sú to občania Slovenskej republiky alebo občania iných krajín, ktorí v zahraničí už pracujú, alebo vycestovanie za takou prácou ešte len zvažujú,” vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, ktorý sa boju proti obchodovaniu s ľuďmi venuje od roku 2003.

V interaktívnej hre si záujemcovia vyskúšajú, či sa dokážu vyhnúť riziku, že sa stanú obeťami obchodníkov s ľuďmi. Aplikácia obsahuje tiež rady, ako rozpoznať znaky obchodovania s ľuďmi, tipy na bezpečné cestovanie do zahraničia a dôležité informácie, čo má spĺňať sprostredkovanie práce či pracovná dohoda.  

„Aplikácia obsahuje aj užitočné rady a kontakty pre človeka, ktorý sa ocitne v núdzi. S aplikáciou SAFE v svojom smartfóne majú užívatelia tieto informácie stále so sebou. Je zároveň užitočným nástrojom v prevencii obchodovania s ľuďmi, ktorý využívajú odborníci pri práci s ohrozenými skupinami obyvateľstva,“ zdôrazňuje Zuzana Vatráľová.

IOM pridala do aplikácie aj nové informácie, ktoré súvisia s vystúpením Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie. Spojené kráľovstvo je podľa štatistík Ministerstva vnútra SR jednou z najčastejších cieľových krajín, v ktorej sa občania SR stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi.

„Po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ sa možnosti na legálnu prácu ešte zúžili. Považujeme za dôležité informovať záujemcov o prácu v tejto krajine, čo potrebujú splniť na získanie pracovných víz a zvýšiť tak svoju osobnú bezpečnosť pri cestovaní a práci v zahraničí,” objasňuje Zuzana Vatráľová.

Aplikácia SAFE je voľne dostupná v Google Play a App Store a na webovej stránke www.safe.iom.sk. Detailné informácie o tom, ako sa nestať obeťou obchodníkov s ľuďmi, sú dostupné aj na stránke www.bezpecnecestovanie.iom.sk.

Aktualizáciu aplikácie Safe Travel & Work Abroad uskutočnila IOM Slovensko v rámci projektu SAFE Work and Travel – Prevention of Trafficking in Human Beings in SK, CZ and PL, ktorý realizuje v spolupráci s organizáciami La Strada v Česku a Poľsku. Projekt finančne podporil Medzinárodný vyšehradský fond.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Slovensko v súčasnosti vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM realizuje rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Viac informácií o aktivitách IOM v boji proti obchodovaniu s ľuďmi:

IOM na Slovensku v spolupráci so štátnymi inštitúciami, mimovládnymi a medzinárodnými organizáciami sa venuje boju proti obchodovaniu s ľuďmi venuje už od roku 2003.

IOM v súčasnosti:

Výsledky aktivít IOM Slovensko v boji proti obchodovaniu s ľuďmi:

https://iom.sk/sk/aktivity/boj-proti-obchodovaniu-s-ludmi/statistiky-aktivit-iom-v-boji-proti-obchodovaniu-s-ludmi.html

Podpora aktualizácie aplikácie SAFE:

logo visegrad fund blue

Aktualizáciu aplikácie Safe Travel & Work Abroad uskutočnila IOM Slovensko v rámci projektu SAFE Work and Travel – Prevention of Trafficking in Human Beings in SK, CZ and PL, ktorý realizuje v spolupráci s organizáciami La Strada v Česku a Poľsku. Projekt finančne podporil Medzinárodný vyšehradský fond.