fbpx

Ženeva – V pondelok 15. mája 2023 na 6. mimoriadnom zasadnutí Rady IOM členské štáty Medzinárodnej organizácie pre migráciu, migračnej agentúry Organizácie Spojených národov, zvolili za jej budúcu generálnu riaditeľku Amy E. Popeovú.

Foto: IOM - Pani Amy E. Popeová

V pondelok 15. mája 2023 členské štáty IOM zvolili pani Amy Popeovú za svoju novú generálnu riaditeľku. Foto: IOM.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) bola založená v roku 1951 a je poprednou medzivládnou organizáciou v oblasti migrácie. Riadi sa zásadou, že humánna a riadená migrácia je prínosom pre migrantov aj spoločnosť. Ako pridružená organizácia je súčasťou systému Organizácie Spojených národov.

Novozvolenú generálnu riaditeľku Amy Popeovú, ktorá v septembri 2021 začínala ako zástupkyňa generálneho riaditeľa IOM pre riadenie a reformu, nominovali Spojené štáty americké. Vo voľbách kandidoval aj súčasný generálny riaditeľ António Vitorino.

Pani Popeová je prvá žena na čele IOM. Funkcie generálnej riaditeľky sa ujme 1. októbra 2023 a zotrvá v nej počas päťročného funkčného obdobia.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii zástupkyne generálneho riaditeľa uskutočnila niekoľko rozpočtových, riadiacich a administratívnych reforiem s cieľom optimalizovať poskytovanie služieb IOM v teréne a riadenie rizík, zlepšiť výsledky vnútornej spravodlivosti a prevádzkové výsledky a posilniť koordináciu so systémom OSN.

Životopis Amy E. Popeovej

Pred nástupom do IOM pôsobila v roku 2021 ako hlavná poradkyňa prezidenta USA J. Bidena pre migráciu, v rokoch 2015 – 2017 ako zástupkyňa asistenta prezidenta a zástupkyňa poradcu pre vnútornú bezpečnosť a v rokoch 2013 – 2015 ako osobitná asistentka prezidenta a hlavná riaditeľka pre cezhraničnú bezpečnosť.

V Bielom dome vypracovala a realizovala komplexné stratégie na zvládnutie migračných vĺn, riešenie obchodovania s ľuďmi, reakciu na epidémie ziky a eboly a prípravu komunít na riešenie klimatickej krízy. Odvtedy pokračovala v podpore dialógu o globálnych migračných výzvach prostredníctvom svojej akademickej tvorby aj spolupráce s organizáciou Chatham House. Zastávala tiež pozície na Ministerstve spravodlivosti USA a v Senáte USA a bola partnerkou v londýnskej právnickej firme Schillings.

Pani Popeová previedla vládne subjekty a organizácie súkromného sektora organizačnými zmenami a spolupracovala s nimi na lepšom strategickom plánovaní, inováciách a riadení rizík. Má bohaté skúsenosti s rozvojom zamestnancov a budovaním samostatných a rôznorodých tímov na dosiahnutie zmien. Okrem toho má výnimočné skúsenosti s budovaním partnerstiev a podporou spolupráce, spoluprácou s multilaterálnymi organizáciami, vládami a zainteresovanými stranami v komunite pri tvorbe a realizácii politík v oblasti migrácie, presídľovania utečencov a boja proti násilnému extrémizmu.

Pani Popeová s vyznamenaním absolvovala Právnickú fakultu Duke University s titulom Juris Doctor a má bakalársky titul z politických vied (s vyznamenaním) z Haverford College v Pensylvánii.

Viac informácií poskytne:

Paul Dillon, hovorca, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Safa Msehli, hovorkyňa, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Neoficiálny preklad. Pozrieť anglický originál článku.)