fbpx

Nedávno navštívila tranzitné centrum v Michalovciach štvorčlenná rodina z Libanonu. Boli to traja súrodenci – brat a dve sestry spolu so staršou matkou, ktorí osem rokov žili na Ukrajine.

Ilustrak WM

Fotografia je kvôli ochrane osôb z tohto príbehu len ilustračná. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Na Ukrajinu sa najskôr presťahoval najstarší syn, ktorý si našiel prácu vo Vinnytsii. O pár mesiacov neskôr, keď sa uistil, že dokáže finančne podporiť svoju rodinu, za ním prišli mama so sestrami. Na Ukrajine našli ekonomickú stabilitu a bezpečnosť – až do 24. februára 2022, keď vypukla vojna a všetko sa zmenilo.

Nepretržité letecké útoky, strata príjmu a neustály strach, ktorý zažívali každý deň, ich nakoniec donútili Ukrajinu opustiť. Rodina sa rozhodla vrátiť do Libanonu. Ich situácia však bola komplikovaná. Civilné lietadlá nad Ukrajinou stále nemôžu lietať a tak jediná možnosť, ako sa dostať do Libanonu, bol let z územia Európskej únie.

Rodina sa rozhodla vstúpiť do schengenského priestoru cez Slovensko. Po prekročení hraníc viedli ich prvé kroky na slovenskom území do registračného centra v Michalovciach, kde našli pomoc pracovníkov IOM.

„Po takej dlhej dobe na Ukrajine som sa s touto krajinou tak zžil, že sa stala mojím druhým domovom. Cítim sa byť trochu Ukrajincom. Avšak teraz je pre nás lepšie odísť do Libanonu,“ zdôveril sa Libanončan pracovníkom IOM.

Tí rodinu informovali o programe Asistovaných dobrovoľných návratov a reintegrácie, v rámci ktorého sa môžu na základe svojho dobrovoľného rozhodnutia uchádzať o pomoc IOM pri zaistení ich bezpečného a dôstojného návratu domov. IOM poskytla tejto rodine aj humanitárnu pomoc a ďalšie informácie, ktoré vo svojej súčasnej situácii potrebovali.

Rodina sa rozhodla vo svojej ceste pokračovať.

Prečítajte si ďalšie príbehy zo slovensko-ukrajinských hraníc:

Denník z hraníc #5: Rozdelená rodina hľadá na Slovensku pokoj

S podporou: 

logo ceb mrf web

  

logo isf amif fareb en

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.