fbpx

Bratislava, 27. júla 2023 – Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko pri príležitosti Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi (30. júla) spustila nový web Pracujte a cestujte bezpečne, www.safework.iom.sk, kde nájdete praktické informácie o bezpečnom cestovaní za prácou do zahraničia a o tom, ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi.

Odhaduje sa, že obchodovanie s ľuďmi ročne zasiahne až takmer 50 miliónov ľudí na svete a že tento obchod generuje viac ako 150 miliárd amerických dolárov ročne. Hneď po obchode s drogami a zbraňami ide o tretí najvýnosnejší nelegálny biznis na svete.

Webová stránka Pracujte a cestujte bezpečne je určená každému, kto sa chystá vycestovať za prácou do zahraničia, alebo v zahraničí už pracuje. Takisto je vhodná pre ľudí, ktorí prichádzajú pracovať na Slovensko z iných krajín. Stránka ponúka dôležité informácie aj pre ľudí z Ukrajiny, ktorí môžu mať po pricestovaní na Slovensko problém zorientovať sa na našom trhu práce a nemusia poznať svoje zamestnanecké práva. Stránka je dostupná v troch jazykových mutáciách: v slovenčine, angličtine a ukrajinčine.

„Cudzí jazyk, neznáme prostredie a neprítomnosť rodiny a známych v zahraničí významne zvyšujú pravdepodobnosť, že ľudia sa dostanú do zraniteľnej situácie. Dôkladná príprava na cestu a na prácu v zahraničí vo veľkej miere znižuje riziko vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi,“ hovorí Valon Halimi, vedúci misie IOM na Slovensku.

Pred vycestovaním do zahraničia si môžete na stránke Pracujte a cestujte bezpečne vyplnením kontrolných zoznamov, takzvaných „checklistov“, skontrolovať, čo má spĺňať bezpečná pracovná ponuka. Prostredníctvom jednoduchého dotazníka si zas môžete overiť, či o agentúre, ktorá prácu sprostredkuje, viete dostatok informácií, aby ste bez obáv vycestovali za prácou do zahraničia.

„Obchodníci s ľuďmi používajú mimoriadne sofistikované manipulatívne techniky a nátlak, aby ľudí vlákali do pasce. Je preto dôležité vopred poznať presné pracovné podmienky, podpisovať pracovnú zmluvu len v jazyku, ktorému rozumieme a nikdy nikomu nedávať cestovné doklady,“ upozorňuje Zuzana Čáčová, odborníčka IOM v prevencii obchodovania s ľuďmi.

Podľa Ministerstva vnútra SR sa obeťami obchodovania s ľuďmi každý rok stanú desiatky Slovákov. V roku 2022 bolo identifikovaných 58 obetí, časť z nich bola vykorisťovaná priamo na území SR a ďalšie v zahraničí, najviac v Nemecku, Spojenom kráľovstve, Nemecku, Írsku či Českej republike.

„Obeťou obchodovania s ľuďmi sa môže naozaj stať každý z nás. Počet odhalených prípadov je pravdepodobne len špičkou ľadovca, keďže do veľkej miery ide o skrytú trestnú činnosť. Najlepší nástroj v prevencii obchodovania s ľuďmi sú správne a objektívne informácie. Sme hrdí, že IOM Slovensko pomáha v boji proti obchodovaniu s ľuďmi už viac ako 20 rokov,“ uzatvára Valon Halimi.

IOM Slovensko vytvorila webovú stránku Pracujte a cestujte bezpečne aj s finančnou podporou Úradu pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov a Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva.

– Koniec –

Kontakt pre ďalšie informácie:

Ak máte záujem o doplňujúce informácie alebo o rozhovor s Valonom Halimim, vedúcim misie IOM na Slovensku, kontaktujte: Michal Milla, IOM Slovensko – Media & Communication Unit, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +421 908 714 067.

Doplňujúce informácie k tlačovej správe:

Signály podozrivej pracovnej ponuky:

Mimoriadne ostražitý treba byť v prípade, že:

  • pracovný inzerát vyzerá až príliš dobre a ponúka podozrivo vysoké finančné ohodnotenie za jednoduchú prácu,
  • prácu ponúka sprostredkovateľ (známy, kamarát, kontakt zo sociálnych sietí),
  • zamestnávateľ alebo agentúra mení podmienky na poslednú chvíľu a vytvára zmätok,
  • zamestnávateľ alebo agentúra vytvára tlak a núti vás rýchlo sa rozhodnúť,
  •  zamestnávateľ alebo agentúra chce, aby ste pracovali „načierno“ – bez zmluvy. 

Viac zistíte na webovej stránke www.safework.iom.sk.

Prevencia v mobile: Aplikácia SAFE Travel & Work Abroad

Je veľmi jednoduché stať sa obeťou obchodovania s ľuďmi. Niekedy na to stačí len jedno zlé rozhodnutie. Aké? To sa dozviete, ak si v mobilnej aplikácii SAFE Travel & Work Abroad si zahráte interaktívnu hru s úlohou: uniknúť nástrahám obchodníkov s ľuďmi. Ocitnete sa v živote rôznych postáv a svojím rozhodovaním budete ovplyvňovať, či sa dostanete bezpečne do cieľa, alebo padnete do pasce obchodníkov. Zistíte v nej, že ktokoľvek z nás sa môže veľmi ľahko ocitnúť v krízovej situácii či stať sa obeťou.

Okrem interaktívnej hry aplikácia ponúka užitočné tipy na cestu do zahraničia: základné informácie o obchodovaní s ľuďmi, zásady bezpečného cestovania, rady na hľadanie práce v zahraničí a užitočné kontakty v prípade núdze. Aplikácia je voľne dostupná v Google Play a App Store a na webovej stránke www.safe.iom.sk.v 11 jazykoch.

Kontakty, kde nájsť pomoc:

  • Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi (prevádzkuje Slovenská katolícka charita): 0800 800 800
  • Infolinka IOM o obchodovaní s ľuďmi a bezpečnom cestovaní: 0907 787 374, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Na infolinke IOM je možné skonzultovať pracovnú zmluvu pred jej podpisom, overiť si, či je agentúra dočasného zamestnávania oficiálne registrovaná alebo vyhľadať pomoc, ak má človek zlú pracovnú skúsenosť, alebo podozrenie, že sa dostal do situácie súvisiacej s obchodovaním s ľuďmi.

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Slovensko v súčasnosti vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM realizuje rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Od prvých dní od vypuknutia vojny na Ukrajine IOM poskytuje ľuďom utekajúcim na Slovensko priamu pomoc na hraničných priechodoch a v registračných centrách. Zabezpečuje poradenstvo na diaľku, podporu s dočasným ubytovaním, materiálnu aj potravinovú humanitárnu pomoc, ako aj starostlivosť o duševné zdravie. Okrem toho vzdeláva pracovníkov v prvej línii v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a v ochrane proti sexuálnemu zneužívaniu a vykorisťovaniu. Viac informácií: www.iom.sk/ukrajina.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Viac informácií o aktivitách IOM v boji proti obchodovaniu s ľuďmi:

IOM na Slovensku v spolupráci so štátnymi inštitúciami, mimovládnymi a medzinárodnými organizáciami sa venuje boju proti obchodovaniu s ľuďmi venuje už od roku 2003.

IOM v pomoci ľuďom z Ukrajiny podporuje ich ochranu a buduje kapacity pracovníkov:
https://iom.sk/sk/novinky-a-podujatia/1514-assistance-to-people-fleeing-war-in-ukraine-iom-slovakia.html#protection-safety

IOM dlhodobo:

Výsledky aktivít IOM Slovensko v boji proti obchodovaniu s ľuďmi:

https://iom.sk/sk/aktivity/boj-proti-obchodovaniu-s-ludmi/statistiky-aktivit-iom-v-boji-proti-obchodovaniu-s-ludmi.html

S podporou:

logo us flag       logo norway web

Aktivity v boji proti obchodovaniu s ľuďmi realizuje IOM Slovensko aj s podporou Úradu pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov (U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration) a Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva (Norwegian Ministry of Foreign Affairs).