fbpx

This article is published only in Slovak language.

Bratislava, 27. júna 2017 – Kilian Kleinschmidt, ktorý v Jordánsku riadil Za'atari – jeden z najväčších utečeneckých táborov UNHCR vo svete, bude v utorok 4. júla v Kine Lumière v Bratislave hosťom diskusného večera Utečenecký tábor – môj domov.

Diskusný večer sa začne o 18.30 h premietnutím dokumentárneho filmu Salam Neighbor o živote utečencov v utečeneckom tábore Za'atari a videovstupom režisérov tohto filmu Chrisa Templa a Zacha Ingrasciho, ktorí ako vôbec prví filmári v histórii získali povolenie bývať mesiac priamo v tábore a dokumentovať tamojší život. V súčasnosti je v Za´atari viac ako 80 000 sýrskych utečencov. Zach a Chris vo filme odkrývajú inšpiratívne príbehy jednotlivcov, ktorí sa vzopreli osudu a snažia sa vybudovať pre seba a svojich blízkych nový život. Na projekciu nadviaže o 20.00 h diskusia s Kilianom Kleinschmidtom.

Podujatie organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor aktivít Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku.

V pondelok 3. júla o 20.00 h bude v Kine Lumière projekcia filmu Cena slobody (The Good Lie), ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Okrem Reese Witherspoonovej v ňom hrajú sudánski herci, z ktorých viacerí boli sami utečenci. Film sleduje osudy mladých utečencov, ktorých občianska vojna prebiehajúca v Sudáne od roku 1983 pripravila o rodičov a donútila ich utiecť z rodnej krajiny. Po 13 rokoch života v utečeneckom tábore Kakuma v Keni sa im naskytne príležitosť na presídlenie do Spojených štátov amerických. Ďalší sled udalostí im navždy zmení život.

Vstup na obe podujatia je bezplatný. Lístky je možné vyzdvihnúť si v pokladni Kina Lumière od nedele 2. júla.

Diskusný večer aj filmové predstavenie sú súčasťou 5. ročníka vzdelávacieho seminára EMN o migrácii Napĺňanie potrieb nútených migrantov v 21. storočí, ktorý od roku 2012 organizuje IOM ako koordinátor Národného kontaktného bodu EMN v SR. Seminár hostí zaujímavých domácich a zahraničných expertov, ktorí prinášajú zástupcom štátnej a verejnej správy, neziskového sektora, akademickej obce, médií, zahraničných ambasád a verejnosti aktuálne informácie a skúsenosti z rôznych oblastí migrácie a medzinárodnej ochrany.

Podrobnejšie informácie o seminári sú dostupné na www.emnseminar.sk.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Tel.: 0917 167 324, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

O podujatiach

Premietanie filmu Cena Slobody
Film bude premietnutý v pôvodnom anglickom znení so slovenskými titulkami.
Informácie o podujatí v slovenskom a anglickom jazyku na FB stránke IOM Slovakia: https://www.facebook.com/events/278332349305989

Diskusný večer Utečenecký tábor – môj domov
Film bude premietnutý v pôvodnom anglickom znení so slovenskými titulkami.
Diskusia bude prebiehať v angličtine bez tlmočenia.
Informácie o podujatí v slovenskom a anglickom jazyku na FB stránke IOM Slovakia: https://www.facebook.com/events/160327401174570

Predstavenie hosťa diskusného večera
Kilian Kleinschmidt je medzinárodný aktivista, odborník na humanitárnu pomoc a prácu s utečencami s 25-ročnou praxou vo viacerých krajinách, krízových oblastiach a utečeneckých táboroch, v ktorých pôsobil ako úradník Organizácie Spojených národov (OSN), humanitárny pracovník a diplomat. Je zakladateľom a výkonným riaditeľom startupu Innovation and Planning Agency (IPA), ktorého cieľom je podnietiť zmenu v marginalizovaných častiach sveta s využitím dostupných technológií a know-how. V rokoch 2013 – 2014 riadil utečenecký tábor Za'atari pod správou UNHCR v severnom Jordánsku a stal sa známym ako jeho „starosta“. V súčasnosti prináša do sektora humanitárnej pomoci mnohé neortodoxné partnerstvá, technológie a spôsoby financovania. Je poradcom pre vlády, medzinárodné organizácie a pre spoločensky prospešné podniky.

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzinárodná, medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia na poli migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Bratislava vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, koordinácie aktivít Európskej migračnej siete a humanitárnych transferov utečencov. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM vyvíja rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

Predstavenie EMN:

Európska migračná sieť (European Migration Network – EMN) poskytuje aktuálne, objektívne, spoľahlivé a porovnateľné informácie o migrácii a medzinárodnej ochrane na účely podpory tvorby politík Európskej únie a jej členských štátov. Medzi hlavné aktivity EMN, ktoré koordinuje Európska komisia, patrí príprava štúdií, výročných správ a Slovníka pojmov z oblasti migrácie a azylu, výmena informácií v rámci systému ad hoc otázok a organizovanie rôznych odborných stretnutí. EMN vznikla na základe Rozhodnutia Rady 2008/381/ES a financuje ju Európska únia. Aktivity EMN na Slovensku spolufinancuje Ministerstvo vnútra SR.

logo emn new sk

Viac informácií: www.emn.sk a www.ec.europa.eu/emn.