fbpx

Príbeh Emreho z Gruzínska sa začína v roku 2015, keď získal štipendium na univerzite v Bratislave. Ako prvé sa po príchode na Slovensko začal učiť slovenský jazyk a pripravovať sa na štúdium.

Štipendium ani príležitostné brigády nedokázali pokryť jeho životné náklady. Komplikovanú finančnú situáciu vyriešili jeho rodičia predajom svojho auta.

Pre jazykovú bariéru Emre nedokázal úspešne ukončiť štúdium. S koncom štúdia mu zaniklo aj povolenie na pobyt na Slovensku a navyše ostal bez finančných prostriedkov. Obrátil sa na IOM, ktorá mu pomohla vrátiť sa domov do Gruzínska a ponúkla mu pomoc pri reintegrácii po návrate.

Emre sa rozhodol využiť podporu na zakúpenie auta a rozšírenie služieb hostela v Kutaisi, ktorý prevádzkovali jeho rodičia. Emre si uvedomil veľký potenciál v službách pre turistov a auto začali používať nielen na letiskový transfer, ale aj na poznávacie výlety po okolí mesta. Aj s pomocou IOM tak rozšíril služby hostela, ktorý získal na atraktivite a Emre získal stabilný príjem.

Emre z Gruzínska: Dobrý nápad mi dal prácu, nemusím ju už hľadať v zahraničí

„Už nemusím rozmýšľať nad vycestovaním do zahraničia za lepšou prácou. Mám doma prácu, ktorá ma baví a žije z nej celá rodina,“ hovorí spokojne Emre. Srší ďalšími nápadmi, ako čo najlepšie využiť zakúpené auto a už rozmýšľa nad organizáciou niekoľkodňových zájazdov pre väčšie skupiny turistov po celom Gruzínsku.

Viac informácií o pomoci IOM migrantom pri návrate a po návrate zo Slovenska domov: www.avr.iom.sk.

(Mená osôb boli zverejnené s ich súhlasom. / Mená osôb boli pre ich ochranu pozmenené.)

logo isf amif fareb sk

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.