fbpx
Lavra z Ukrajiny: Všetko som podriadila tomu, aby som podporila svoju dcéru

Pani Lavra odišla z Ukrajiny do zahraničia za prácou v minulosti už niekoľkokrát. V roku 2020 pre tento krok rozhodla opäť, aby zarobila na svoje živobytie a na štúdium svojej dcéry. V zlej finančnej situácii bola ochotná zobrať akúkoľvek prácu, aj bez pracovného povolenia a v nevhodných pracovných podmienkach.

V tejto situácii ju našla policajná kontrola a pani Lavra musela Slovensko opustiť. K tomu tu dostala aj zákaz vstupu do krajiny na jeden rok.

Vtedy sa obrátila na IOM s prosbou o pomoc s návratom na Ukrajinu a o pomoc po návrate domov. Čakala ju neľahká situácia: hľadanie si živobytia, rokmi zanedbávaný zdravotný stav a nevyriešené vlastníctvo bývania.

Napriek mnohým pracovným skúsenostiam zo zahraničia si pani Lavra aj pre vyšší vek a nedostatok ponúk práce na Ukrajine nevedela nájsť zamestnanie.

Rozhodla sa preto pustiť do vlastného podnikania – bude piecť domáce koláče a rozvážať ich svojim zákazníkom priamo domov. Aby sa jej plán podaril, požiadala IOM o podporu, s ktorou si urobila vodičský kurz a zakúpila elektrickú rúru a chladničku.

Príbeh klienta IOM - Lavra z Ukrajiny. Foto Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Lavra z Ukrajiny. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Podstúpila tiež roky odkladanú operáciu, ktorú čiastočne hradila IOM. Okrem toho nutne potrebovala vyriešiť aj ďalšiu životne dôležitú otázku – svoju bytovú situáciu. Po smrti manžela síce ostal dom, no neprebehlo dedičské konanie a pani Lavra nebola jeho oficiálnym majiteľom. Časť podpory od IOM použila na notárske a administratívne úkony, s ktorými získala dom do svojho vlastníctva. Zvyšok podpory investovala do rekonštrukcie už svojho bývania.

Pani Lavra opäť dočasne odišla na Slovensko, aby si tu našla prácu a aby mohla podporiť dcéru, ktorá študuje na slovenskej univerzite.

Logo ISF-AMIF

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.