fbpx
Vypočujte si podcasty odborníkov o dopadoch a príležitostiach medzinárodnej migrácie

15 odborníkov vystúpilo 20. – 22. augusta 2019 v Bratislave na 7. vzdelávacom seminári Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku Dopady a príležitosti medzinárodnej migrácie. Ich prezentácie a prednášky zo seminára vo forme podcastov nájdete na webovej stránke seminára EMN.

Odborníci z Belgicka, Dánska, Grécka, Holandska, Maďarska, Rakúska, Senegalu, Švajčiarska, Talianska a Veľkej Británie prednášali o vzťahu politiky a migrácie, čo vplýva na rozhodnutie ľudí migrovať, o dobrej správe vecí verejných a o migrácii v urbanizovom svete.

Foto - Vzdelávací seminár EMN o migrácii, august 2019

Jeden zo spíkrov seminára admirál Giuseppe de Giorgi, bývalý šéf talianskeho námorníctva, ktorý velil záchrannej operácii Mare Nostrum. c) Foto – IOM Slovensko

Na seminári sa zúčastnilo vyše 70 pracovníkov štátnej a verejnej správy, štátnych implementačných orgánov, medzivládnych organizácií, neziskového sektora, think-tankov, akademickej obce, nezávislých expertov a tiež zástupcovia národných kontaktných bodov EMN z iných členských štátov EÚ a Nórska.

Vypočujte si audiozáznamy a pozrite si prezentácie z vystúpení odborníkov.

Novinkou tohto ročníka seminára bola 360° virtuálna realita. Účastníci mohli zažiť životné príbehy utečencov, napríklad Emrana (19) z Afganista, ktorý prišiel do Rakúska, pretože tam nevybuchujú žiadne bomby, alebo Baharaky (8), ktorá utiekla z Iránu so svojimi rodičmi a nemá inú možnosť, ako tlmočiť svojim rodičom aj v rôznych neľahkých situáciách.

Foto - Aktivita s 360 virtuálnou realitou počas 7. Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii, august 2019

Virtuálna realita na seminári. c) Foto – IOM Slovensko

Účastníci aj verejnosť si vo večerných programoch seminára mohli pozrieť dokumentárny film Dobrý poštár a divadelné predstavenie Domov (kde je ten tvoj?), po ktorej nasledovala diskusia s odborníkmi o tom, ako hovoriť o migrácii pravdivo a vyvážene.

Foto - Diskusný večer EMN Domov (kde je ten tvoj?), august 2019

Zľava: Vedúca Úradu IOM Slovensko Zuzana Vatráľová, dánska spisovateľka a autorka knihy Vojna – čo keby sa stala tu? Janne Tellerová a režisér hry Domov (kde je ten tvoj?) Svetozár Sprušanský počas diskusného večera EMN s hrou Divadla Nová scéna. c) Foto – IOM Slovensko

Vzdelávací seminár Dopady a príležitosti medzinárodnej migrácie zorganizovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor EMN na Slovensku.

logo emn new sk