fbpx

Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa Slovensko stalo cieľovou krajinou pre tisíce Ukrajincov vrátane žien, detí, starších ľudí, ľudí so zdravotným postihnutím a špecifickými potrebami.

Mnohí ľudia postihnutí vojnou utiekli zo svojich domovov len so základnými potrebami a bez finančných prostriedkov. Zdravotný stav niektorých z nich si vyžadoval trvalú zdravotnú starostlivosť a niektorým sa stav zhoršil počas náročnej cesty alebo po príchode na Slovensko. Aby boli základné životné potreby najzraniteľnejšej skupiny ľudí na úteku čo najviac naplnené, IOM poskytla peňažnú pomoc na podporu opatrovateľov osôb so zdravotným postihnutím z Ukrajiny a osôb so špecifickými potrebami na obdobie šiestich mesiacov. 

IOM poskytla peňažnú pomoc na podporu opatrovateľov osôb so zdravotným postihnutím z Ukrajiny a osôb so špecifickými potrebami na obdobie šiestich mesiacov.  Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Pracovník IOM poskytuje potrebné informácie ľuďom so zrakovým postihnutím z Ukrajiny a ich asistentovi o cestovaní na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Doteraz IOM Slovensko poskytla peňažnú pomoc 615 ohrozeným rodinám. Z týchto ľudí bolo 195 opatrovateľov, ktorí sa starali o osoby so zdravotným postihnutím a 420 osôb so špecifickými potrebami.

V súlade s vládnym programom SR IOM poskytla 508 EUR pre opatrovateľov dospelých osôb so zdravotným postihnutím a 300 EUR pre rodiny s osobami so špecifickými potrebami na šesť mesiacov prostredníctvom bankového prevodu alebo predplatenej karty tým ľuďom, ktoré zatiaľ nemali otvorený bankový účet na Slovensku.

IOM pomohla napríklad osobám, ktoré sa starajú o ľudí so sklerózou multiplex, mozgovou paralýzou, mozgovou príhodou alebo o ľudí, ktorí sú v dôsledku zdravotného postihnutia pripútaní na invalidný vozík. IOM poskytla peňažnú pomoc aj dospelým ukrajinským štátnym príslušníkom so špecifickými potrebami, ktorí sa liečia na rôzne ochorenia vrátane rakoviny a cukrovky. Išlo o naliehavú pomoc v podobe liekov, zdravotníckych pomôcok a zdravotníckych pomôcok alebo okamžitých lekárskych zákrokov.

Jedným z ľudí, ktorým IOM pomohla, je 79-ročný dôchodca, ktorý čiastočne stratil zrak. Jeho zdravotný stav by postupne viedol k úplnej strate zraku a oslepnutiu. Lekár mu odporučil okamžitú operáciu očí. Miestna nezisková organizácia sa obrátila na IOM so žiadosťou o pomoc. IOM 79-ročnému dôchodcovi pomohla finančnou podporou, z ktorej uhradila náklady na operáciu. Bez tohto včasného zásahu by prišiel o zrak, čo potvrdil aj jeho ošetrujúci lekár.

S podporou:

logo us flag

 Ministerstva zahraničných vecí USA, Úradu pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu (U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration)

 

logo republique france web

 

logo norway web

 

logo swiss sdc web

 

logo ukaid web