fbpx

Ľudia, ktorí odišli pred vojnou na Ukrajine, sa v novom prostredí často ocitajú v náročných situáciách a čelia mnohým výzvam. Pre ženy ide o obzvlášť náročné obdobie, keďže často zodpovedajú za bezpečnosť svojej rodiny a zabezpečenie svojich blízkych. 

Selfdefense 1 WM

Ženy sa na workshopoch učia nielen sebaobranu, ale objavujú aj nové spôsoby ako pracovať na svojom sebavedomí. Photo © International Organization for Migration (IOM) 2023.

Organizácia IPčko, implementačný partner Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), pripravila sériu tréningov sebaobrany pre ženy a dievčatá vo veku od 16 rokov, ktorej cieľom je pomôcť im lepšie zvládnuť stresové situácie.

"Tento program je určený špeciálne pre ženy, keďže práve ony sú najpočetnejšia skupina utečencov z Ukrajiny. V novom prostredí často zažívajú stres z toho, aby sa dokázali postarať o svojich blízkych a zároveň ich ochrániť pred nebezpečenstvom," hovorí Hana Pribilincová, jedna zo psychologičiek z IPčka, ktorá organizuje tréningy pre Ukrajinky v Humanitárnom centre v Gabčíkove.

Ženy a dievčatá vďaka programu nájdu bezpečné miesto, kde sa môžu naučiť rôzne techniky sebaobrany, prejaviť svoje emócie, spracovať negatívne zážitky spojené s nebezpečenstvom, či neistotou a budovať sebadôveru. S pomocou školených lektorov a priamou podporou psychológov na mieste sa ženy môžu naučiť, ako sa v prípade potreby brániť. Vďaka nadobudnutým zručnostiam tak získajú pocit kontroly nad svojim životom, zažijú pocit úspechu a môžu eliminovať pocit bezmocnosti spojený s vojnou.

Praktické cvičenia majú pozitívny efekt na nielen na duševné, ale aj telesné zdravie žien. Tento typ tréningu je tiež účinným nástrojom v prevencie negatívneho účinku stresu, možných úzkostí či depresií a má priaznivé účinky na ľudí, ktorých životy boli zasiahnuté vojnou.

S podporou: 

logo us flag

U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration.