fbpx

„Celý život som žila a pracovala v malom meste na západe Ukrajiny,“ hovorí 51-ročná Nasťa. „Keď vlani vypukla vojna, začala som sa obávať o svoju bezpečnosť a rozhodla som sa odísť.“ Po rýchlom vyhľadávaní na internete narazila na online inzerát, ktorý ponúkal atraktívne práce v hotelovom priemysle na Slovensku.

Zavolala na uvedené číslo a ozvala sa jej žena menom Eva. Ponúkla jej prácu upratovačky v hoteli na západe Slovenska za osemsto eur mesačne. Nasťa túto ponuku prijala bez veľkého premýšľania.

Len čo dorazila na Slovensko, stala sa obeťou obchodovania s ľuďmi a bola nútená pracovať.

Nemala veľa možností, no obrátila sa na centrum pre utečencov a požiadala o pomoc. Centrum jej okamžite odporučilo organizáciu, ktorá pracuje s obeťami obchodovania s ľuďmi.

Poradenstvo IOM ľuďom v zraniteľných situáciách. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Poradenstvo IOM ľuďom v zraniteľných situáciách. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

„Obchodovanie s ľuďmi je jednou z najlukratívnejších a najrýchlejšie sa rozvíjajúcich kriminálnych biznisov na svete,“ vysvetľuje Zuzana Čačová, zodpovedná za prevenciu obchodovania s ľuďmi v Medzinárodnej organizácii pre migráciu (IOM) na Slovensku.

„Obchodníci potrebujú uspokojiť dopyt po lacnej pracovnej sile. Pre nich je to podnikanie ako každé iné – jediný rozdiel je, že sa obchoduje s ľuďmi.“

Od februára 2022 IOM zorganizovala 100 školení, seminárov a workshopov týkajúcich sa ochrany pred obchodovaním s ľuďmi pre takmer 1 300 pracovníkov v teréne, partnerov, zdravotníckych profesionálov, dobrovoľníkov a humanitárnych pracovníkov na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.     Od februára 2022 IOM zorganizovala 100 školení, seminárov a workshopov týkajúcich sa ochrany pred obchodovaním s ľuďmi pre takmer 1 300 pracovníkov v teréne, partnerov, zdravotníckych profesionálov, dobrovoľníkov a humanitárnych pracovníkov na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.


Od februára 2022 IOM zorganizovala 100 školení, seminárov a workshopov týkajúcich sa ochrany pred obchodovaním s ľuďmi pre takmer 1 300 pracovníkov v teréne, partnerov, zdravotníckych profesionálov, dobrovoľníkov a humanitárnych pracovníkov na Slovensku. Fotky © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Ľudia ako Nasťa, ktorí idú za snom o lepšej budúcnosti a stabilnej finančnej situácii, sa po príchode do zahraničia často nachádzajú v podobnej situácii. Nemajú prístup k informáciám o bezpečnej migrácii a mnohí sa na túto cestu vydávajú netušiac o rizikách.

Zuzana vysvetľuje, že metódy, ktoré obchodníci s ľuďmi používajú na zlákanie obetí, sa každým dňom stávajú sofistikovanejšími a ich klamlivé techniky nebezpečnejšími. „Pracovné vykorisťovanie patrí medzi nástrahy, ktorým čelia utečenci z Ukrajiny snažiaci sa vstúpiť na trh práce na Slovensku.“

IOM Slovensko sa snaží zamedziť obchodovaniu s ľuďmi prostredníctvom širokej škály činností zameraných na boj proti nemu, od aktivít na zvyšovanie povedomia až po individuálne poradenstvo. Organizuje aj informačné stretnutia o bezpečnej práci pre uchádzačov o prácu a školenia pre odborníkov, ktorí sa môžu dostať do kontaktu s obeťami priamo v teréne.

„Niektorí ľudia si nájdu pracovnú ponuku na sociálnych sieťach alebo dostanú ponuku od priateľa, ktorú je veľmi ťažké odmietnuť,“ vysvetľuje Zuzana. „Mali by však byť opatrní, ak im niekto ponúka nezvyčajne vysokú mzdu, núti ich k rýchlemu rozhodnutiu, mení podmienky pracovnej ponuky alebo chce, aby pracovali bez zmluvy.“

IOM Slovensko zriadilo informačné body vo svojich Migračných informačných centrách (MIC) na slovensko-ukrajinskej hranici aj priamo v komunitách. Ich cieľom je zredukovať riziko obchodovania s ľuďmi. Počas posledného roka MIC IOM organizovali početné semináre o hľadaní bezpečných pracovných miest na Slovensku pre ukrajinských utečencov.

Spoznávanie prostredia: Iinformačné stretnutia s komunitou a individuálne poradenské sedenia pomáhajú migrantom a utečencom zvyšovať povedomie o živote na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Spoznávanie prostredia: Iinformačné stretnutia s komunitou a individuálne poradenské sedenia pomáhajú migrantom a utečencom zvyšovať povedomie o živote na Slovensku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

IOM pravidelne organizuje webináre s názvom Vitajte na Slovensku, ktoré dávajú účastníkom možnosť zoznámiť sa so základmi slovenského pracovného práva, s právami zamestnanca, bezpečným vyhľadávaním práce online, varovnými signálmi týkajúcimi sa pracovných inzerátov, obsahom zmluvy o zamestnaní, postupmi pri odmietnutí výplaty mzdy zo strany zamestnávateľa a informáciami o bezpečnom ukončením pracovnej zmluvy.

Migranti pracujúci na Slovensku majú odteraz prístup k týmto informáciám aj prostredníctvom novovytvorenej webovej platformy IOM Pracujte a cestujte bezpečne dostupnej v ukrajinčine, angličtine a slovenčine. Webová stránka poskytuje cenné informácie pre tých, ktorí hľadajú prácu na Slovensku alebo sezónne zamestnanie v zahraničí.

Klikajte bezpečne: webová stránka a mobilná aplikácia IOM Safe Work poskytujú nevyhnutné informácie pre tých, ktorí hľadajú bezpečné zamestnanie. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.     Hrou k bezpečnosti: aplikácia SAFE Travel & Work Abroad od IOM Slovensko je navrhnutá ako séria interaktívnych hier, ktoré poukazujú na riziká obchodovania s ľuďmi. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.


Klikajte bezpečne: webová stránka IOM Pracujte a cestujte bezpečne poskytuje nevyhnutné informácie pre tých, ktorí hľadajú bezpečné zamestnanie.
Hrou k bezpečnosti: aplikácia SAFE Travel & Work Abroad od IOM Slovensko je navrhnutá ako séria interaktívnych hier, ktoré poukazujú na riziká obchodovania s ľuďmi.
Fotky © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Stránka taktiež pomáha ľuďom zistiť, na čo si dať pozor pri hľadaní práce prostredníctvom agentúr, inzerátov alebo na odporúčanie od priateľov a ako sa pripraviť na cestu, aby sa minimalizovali riziká.

Webovú stránku sprevádza mobilná aplikácia IOM SAFE Travel & Work Abroad navrhnutá ako séria interaktívnych hier, ktoré poukazujú na riziká obchodovania s ľuďmi. Poskytuje dôležité informácie o varovných signáloch týkajúcich sa obchodovania s ľuďmi, tipy na bezpečné cestovanie a praktické informácie o užitočných krokoch pred nástupom do práce.

Zuzana zdôrazňuje, že pre tých, ktorí boli nútení opustiť svoj domov na Ukrajine, je kľúčové nájsť bezpečné a legálne zamestnanie v hostiteľskej krajine. Len tak si môžu udržať dôstojný životný štandard a predísť nutnosti podstupovať riskantné kroky.

„Poznať svoje práva vám umožňuje lepšie sa brániť proti potenciálnemu zneužitiu. Je to tiež príležitosť pre slovenskú spoločnosť získať kvalifikovanú pracovnú silu a posilniť právny štát.“

Mobilná aplikácia IOM SAFE Travel & Work Abroad je dostupná zdarma v jedenástich jazykoch v Google Play a App Store a na webovej stránke www.safe.iom.sk a môže byť použitá ako zdroj pre vzdelávacie aktivity o obchodovaní s ľuďmi.

Ak máte otázky týkajúce sa bezpečnej migrácie, môžete sa obrátiť na IOM prostredníctvom infolinky v slovenčine, anglicčtine a ukrajinčine na čísle +421 907 787 374 alebo prostredníctvom e-mailu na adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..


Tento príbeh napísal tím Oddelenia médií a komunikácie IOM Slovensko.

S podporou:

logo us flag       logo norway web

IOM Slovensko vytvorila webovú stránku Pracujte a cestujte bezpečne aj s finančnou podporou Úradu pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov (U.S. Department of State Bureau of Population, Refugees, and Migration) a Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva (Norwegian Ministry of Foreign Affairs).