fbpx

Bratislava, 19. septembra 2016 – Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) sa dnes oficiálne stáva súčasťou systému Organizácie Spojených národov (OSN).

Zmluvu medzi OSN a IOM dnes v hlavnom sídle OSN v New Yorku jej generálny tajomník Pan Ki-mun a generálny riaditeľ IOM William Lacy Swing.

„Rozšírenie OSN o IOM reflektuje narastajúci význam migrácie a dôležitosť komplexne a systematicky riešiť mobilitu ľudí na celom svete. Je to dôležitý krok vo vývoji v riadení medzinárodnej migrácie. Posilní sa tým schopnosť OSN podporovať členské štáty pri riešení otázok migrácie a zabezpečiť ochranu a pomoc migrantom, ktorí ju potrebujú. IOM ako popredná globálna organizácia v oblasti migrácie k tomu prispeje svojou expertízou, rozsiahlou pôsobnosťou a reálnymi skúsenosťami,“ vyjadrila sa Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR.

IOM je medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. S významným nárastom počtu migrantov sa migrácia stala jednou z najvýznamnejších sociálnych otázok, ktoré ovplyvňujú moderné spoločnosti. V súvislosti s tým sa postupne rozrástlo aj spektrum činnosti IOM. V spolupráci s partnermi sa venuje rôznym oblastiam manažmentu migrácie vo viac ako 150 krajinách sveta.

IOM podporuje bezpečnú, legálnu a organizovanú migráciu, ktorá prináša prospech krajinám aj migrantom: poskytuje poradenstvo a služby vládam pri tvorbe politík a systémov na riadenie migračných tokov, buduje ich kapacity v oblasti migrácie a pomáha im pri hľadaní praktických riešení širokého spektra migračných tém. IOM poskytuje tiež konkrétnu pomoc pri presídľovaní utečencov z krízových oblastí, migrantom pri integrácii v novej krajine, obetiam obchodovania s ľuďmi, migrantom pri návrate do krajiny pôvodu a pri reintegrácii po návrate domov, humanitárnu pomoc v ľuďom v núdzi zasiahnutých vojnovými konfliktmi a prírodnými katastrofami, vrátane utečencov a vnútorne vysídlených osôb.

V súčasnosti má IOM 165 členských štátov a ďalších osem štátov má štatút pozorovateľa. Najvyšším rozhodovacím orgánom je Rada IOM, v ktorej majú zastúpenie jej členské štáty.

Slávnostný podpis zmluvy medzi OSN a IOM sa uskutoční počas Summitu o riešení rozsiahleho pohybu utečencov a migrantov, ktorý sa koná v rámci 71. zasadnutia VZ OSN. Zúčastňujú sa na ňom najvyšší predstavitelia štátov a vlád, ministri, lídri OSN, zástupcovia občianskej spoločnosti, súkromného sektora, medzinárodných organizácií, akademickej sféry a ďalší.

Summit bude rokovať o spoločnom prístupe krajín k humánnemu a koordinovanému riešeniu rozsiahlej migrácie a vytvorenia systému, ktorý bude zodpovednejšie reagovať na rozsiahly pohyb utečencov a migrantov.

Na svete je dnes viac ako 244 miliónov medzinárodných migrantov, ktorí z rôznych dôvodov opustili svoju krajinu. Ďalšie vyše trištvrtiny miliardy ľudí na svete migruje v rámci svojej krajiny. Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov je vo svete vyše 65 miliónov utečencov, žiadateľov o azyl a vysídlených osôb – ľudí, ktorí boli nútení upustiť svoje domovy a uniknúť pred vojnou, ozbrojenými konfliktmi, násilím, chudobou, prírodnými katastrofami či z prostredia, ktoré sa stalo vplyvom klimatických zmien neobývateľným.

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Webová stránka podujatia UN Summit on Addressing Large Movements of Refugees and Migrants: http://refugeesmigrants.un.org/

Program summitu s podpisom zmluvy: http://refugeesmigrants.un.org/summit

Živé vysielanie priebehu summitu s podpisom zmluvy (od 8.30 EDT, t. j. od 14.30 CET): http://webtv.un.org

Fotografie zo summitu dostupné v sekcii UN Photo: www.unmultimedia.org/photo/

Hlavná webová stránka Medzinárodnej organizácie pre migráciu: www.iom.int