fbpx

Ako pandémia ovplyvnila migráciu, aké sú multilaterálne riešenia migrácie, ako sa žije v utečeneckých táboroch v Grécku, aká je migračná situácia v Afganistane a aké sú možnosti legálnej migrácie a pracovnej mobility do EÚ?

Aj o týchto témach prednášalo 22 odborníkov z 15 krajín na ôsmom ročníku letného vzdelávacieho seminára o migrácii – Migrácia v multilaterálnom svete, ktorý v online formáte zorganizovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku 24. – 26. augusta 2021 v online formáte pre vyše 120 účastníkov z 25 krajín.

Foto - Vzdelávací seminár EMN 2021 - virtuálne štúdio

Virtuálne štúdio ôsmeho ročníka letného vzdelávacieho seminára EMN o migrácii. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Medzi účastníkmi boli pracovníci štátnej a verejnej správy, štátnych implementačných orgánov, veľvyslanectiev, medzivládnych organizácií, neziskového sektora, think-tankov, akademickej obce, súkromného sektora, nezávislí experti a členovia EMN z iných krajín.

Súčasťou seminára boli aj tri podujatia pre verejnosť. Prvým bola 24. augusta online diskusia odborníkov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, migračného úradu Ministerstva vnútra SR a IOM Slovensko: Ako pomáha Slovensko migrantom a utečencom?

Druhým bolo premietanie dokumentárneho filmu Polnočný cestujúci (Midnight Traveler). Režisér na mobilný telefón dokumentoval cestu seba a svojej rodiny, ktorí boli nútení pod hrozbou smrti utiecť pred Talibanom. Ich strastiplná odysea do bezpečia trvala niekoľko rokov.

O pracovnej migrácii bola 25. augusta v Kine Lumière slovenská premiéra nemeckého filmu Koľaj 11 (Gleis 11) o živote prvej generácie pracovných migrantov v Nemecku - ich snoch, očakávaniach, obavách a o realite. Po filme nasledoval prednahratý rozhovor s režisérom filmu Çağdaşom Erenom Yükselom:

Viac informácií o seminári nájdete na www.emnseminar.sk.

logo emn new sk