fbpx

Regionálne kancelárie Informačného centra pre migráciu (MIC) IOM usporiadali v auguste štrnásť podujatí v ôsmich rôznych mestách na Slovensku pre viac ako 760 ľudí, hlavne členov a členky ukrajinských komunít. Účastníci v regiónoch mohli získať dôležité informácie a bezplatné poradenstvo o dočasnej ochrane, bezpečnej práci alebo sociálnom zabezpečení, ale aj o kultúrnych podujatiach, či zúčastniť sa na oslavách Dňa nezávislosti Ukrajiny.


Piešťany: Ako sa zamestnať na slovenskom trhu práce a napísať životopis

23. augusta 2023 sa v Piešťanoch uskutočnil prvý seminár o tvorbe životopisu, na ktorom sa zišla skupina ôsmich nadšených účastníkov. Počas informatívneho seminára mali ľudia možnosť získať cenné poznatky o zručnostiach nevyhnutných na ich úspešné uplatnenie sa na slovenskom trhu práce.

1 MIC Piestany WM

Poskytovanie informácií o pracovnom trhu migrantom im pomáha robiť informované rozhodnutia, nájsť si vhodné zamestnanie a zlepšiť svoju ekonomickú stabilitu, čo vedie k ich väčšej sebestačnosti a sociálnej integrácii. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Účastníci tiež mohli navštíviť komplexný seminár o tvorbe životopisov, kde dostali praktické rady, aby vynikli pred potenciálnymi zamestnávateľmi. Cieľom podujatia bolo podporiť potrebnými nástrojmi a vedomosťami každého, kto si hľadá prácu, zlepšiť kariérne vyhliadky a zvýšiť šancu účastníkov uplatniť sa na trhu práce. Každému sa dostalo pomoci týkajúcej sa jeho či jej konkrétnych kariérnych vyhliadok a prípravy životopisu.


Deň nezávislosti Ukrajiny v rôznych slovenských mestách

24. augusta 2023 sme jednotne vo všetkých regionálnych kanceláriách IOM na Slovensku oslavovali Deň nezávislosti Ukrajiny. Spolu s nami oslavovalo aj úctyhodných 500 hostí.

4 MIC Zilina WM

Viac ako 500 ľudí sa zúčastnilo na sérii osláv Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktoré organizovalo Migračné informačné Centrum IOM Slovensko.  Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Na udalosti pripomínajúcej suverenitu a nezávislosť Ukrajiny sa zišli účastníci z rôznych kultúrnych prostredí, aby ju spolu oslávili túto historickú udalosť  a vyjadrili svoju solidaritu a podporu Ukrajine. Oslava zahŕňala rôzne kultúrne a vzdelávacie aktivity podporujúce hlbšie porozumenie a ocenenie ukrajinskej kultúry a jej cesty k slobode.

Nezavislost

Dekorácie na ukrajinskom Dni nezávislosti v Trenčíne. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.


Informačné semináre o dočasnej ochrane a trvalom pobyte na Slovensku v Žiline, Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove

V auguste 2023 malo viac ako 50 účastníkov príležitosť položiť otázky týkajúce sa ichkonkrétnej situácie a získať relevantné kvalifikované právne a sociálne poradenstvo. Ľudia sa tiež zoznámili s možnosťami sociálnej podpory na Slovensku a s bezplatnými službami novootvorených kancelárií IOM MIC v Trenčíne, Žiline a Banskej Bystrici.

2 MIC Zilina WM

Viac ako 50 účastníkov malo možnosť pýtať sa špecifické otázky počas informačného seminára o dočasnom útočisku v Žiline, ktorý sa konal v auguste 2023. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) 2023.

Využili sme aj príležitosť informovať účastníkov o bezpečnej práci a prevencii obchodovania s ľuďmi a diskutovali sme o tom, čo musí byť zahrnuté v pracovnej zmluve a ako môže IOM MIC v tejto oblasti pomôcť. Dôležitá bola aj dodávka materiálnej pomoci pre tých, ktorí ju potrebovali.

 

Migračné informačné centrum IOM

MIC je poradenské centrum Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Od roku 2006 poskytuje občanom EÚ a občanom tretích krajín bezplatné služby, ktoré im pomáhajú pri sociálnej, ekonomickej a kultúrnej integrácii na Slovensku. Migrantom poskytuje komplexné integračné, sociálne a odborné poradenstvo, podporuje ich začlenenie na trh práce, organizuje Otvorené kurzy slovenského jazyka a kurzy sociálnej a kultúrnej orientácie, poskytuje im dôležité informácie o živote na Slovensku a podporuje komunitný život migrantov.

MIC poskytuje svoje služby v kanceláriách v Bratislave, Košiciach a najnovšie aj v šiestich regionálnych kanceláriách v Banskej Bystrici, Nitre, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline.

INFO LINKA MIC: 0850 211 478 (volania zo Slovenska)

Zo zahraničia: +421 2 5263 0023, +421 55 625 8662

Telegram/Signal: +421 908 767 853 (len hlasové hovory)

Telegramový kanál: https://t. me/IOMSlovakia

Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Viac informácií: www.mic.iom.sk


Vypočujte si podcast o MIC IOM Slovensko: 

Podcast NavzáIOM #2: Cudzinci ťahajú za kratší koniec, MIC im pomáha rásť v novom prostredí 

Banner - Podcast NavzáIOM - Epizóda 2


Alebo si prečítajte viac o aktivitách MIC: 

Podporujeme život migrantov v regiónoch a zvyšujeme ich povedomie 

MIC IOM: Dávame migrantom šancu uspieť na slovenskom trhu práce 

Pre ukrajinskú komunitu sú informácie o legálnom pobyte na Slovensku a bezpečných pracovných podmienkach kľúčové

IOM posilňuje spoluprácu s mongolskou komunitou na Slovensku a poskytuje jej podporu


S podporou: 

logo isf amif fareb en

Migračné informačné centrum na podporu integrácie migrantov na Slovensku (fáza X, individuálny projekt). Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Azylového, migračného a integračného fondu (AMIF). Fondy pre vnútorné záležitosti.

 

logo poo fareb sk

Aktivity Migračného informačného centra IOM (MIC) na podporu pracovnej mobility a integrácie migrantov v rámci Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky sú financované Európskou úniou – NextGenerationEU.