Ženeva, 10. mája 2022 – Podľa najnovšej správy Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prekročil počet vnútorne vysídlených ľudí v dôsledku vojny na Ukrajine hranicu osem miliónov.

To predstavuje 24-percentný nárast v porovnaní s prvými údajmi o vnútornom vysídlení, ktoré organizácia zverejnila 16. marca.

Podľa prieskumu realizovaného od 17. apríla do 3. mája až šesť z 10 opýtaných potrebuje finančnú pomoc. Na začiatku vojny to bola necelá polovica vnútorne vysídlených osôb. Viac ako 70 percent sa vyjadrilo, že by využili finančnú pomoc na pokrytie výdavkov na stravu a/alebo zdravotnú starostlivosť.

Ďalšou identifikovanou kľúčovou potrebou je bývanie. Deväť percent všetkých ľudí opýtaných v najnovšej správe, vrátane tých, ktorí neboli vnútorne vysídlení, uviedlo, že ich domovy boli poškodené alebo zničené. Len medzi vnútorne vysídlenými osobami sa toto číslo zvýšilo na 27 percent. Jeden z desiatich opýtaných povedal, že by potreboval materiál na opravu poškodených domov.

„Potreby tých, ktorí sú vnútorne vysídlení a všetci zasiahnutí vojnou na Ukrajine, z hodiny na hodinu rastú,“ hovorí generálny riaditeľ IOM António Vitorino. „Prístup k obyvateľom, ktorí potrebujú pomoc, zostáva výzvou uprostred aktívneho vojnového stavu, ale naše tímy sú odhodlané pokračovať v poskytovaní naliehavej pomoci na Ukrajine a v susedných krajinách.“

Keďže humanitárna kríza sa neustále zhoršuje, viac vnútorne vysídlených Ukrajincov (44 percent) zvažuje ďalšie presídlenie – viac ako dvojnásobok oproti 16. marcu (18 percent).

Správa ďalej zdôrazňuje zložitosť mobility v rámci Ukrajiny a odhalila, že viac ako 2,7 milióna ľudí sa vrátilo domov, z ktorých 93 percent sa vrátilo z inej oblasti vo svojom regióne alebo z iného regiónu v rámci krajiny.

Od začiatku vojny najmenej 320 000 ľudí dostalo priamu pomoc od IOM na Ukrajine, vrátane potravín, nepotravinových a hygienických potrieb, peňažnej hotovosti, pomoc v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory, alebo získali informácie z kampaní na pomoc proti obchodovaniu s ľuďmi, sexuálnemu vykorisťovaniu a zneužívaniu.

IOM apeluje na pokračujúcu podporu štátov a partnerov pri riešení najnaliehavejších potrieb vnútorne vysídlených osôb, a to aj prostredníctvom finančnej pomoci a programov na obnovu prístrešia.

Na stiahnutie: Ukraine — IOM Internal Displacement Report — General Population Survey Round 4 (29 April – 3 May 2022)

Pre viac informácií prosím kontaktujte:

V Ženeve:

Na Ukrajine:

Vo Viedni:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.