fbpx

Bratislava, 20. júla 2022 – Vyplýva to zo 4. správy Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) o mobilite ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny na Slovensko, o ich potrebách, zámeroch a oblastiach, v ktorých sú zraniteľní.

Od 24. februára 2022 prišlo na Slovensko v dôsledku vojny na Ukrajine vyše 607-tisíc utečencov z Ukrajiny, štátnych príslušníkov tretích krajín a občanov krajín Európskej únie. IOM medzi nimi robí osobné prieskumy, aby získala poznatky o mobilite, rýchlo identifikovala bezprostredné potreby ľudí na úteku a mohla im adresne cieliť svoju pomoc.

Od začiatku vojny na Ukrajine tím IOM Slovensko zbiera údaje prostredníctvom svojho oficiálneho mechanizmu Displacement Tracking Matrix (DTM) na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Ubli, v registračnom centre v Michalovciach a v hotspote Červená Hviezda v Košiciach, v minulosti aj v registračnom centre v Humennom.

„V štvrtej správe zo Slovenska sme analyzovali výsledky 1 027 individuálnych rozhovorov zozbieraných osobne od 9. marca do 30. júna 2022,“ vysvetľuje Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM na Slovensku.

Pri zisťovaní budúcich zámerov v mobilite 64 percent respondentov uviedlo, že by sa vrátili na Ukrajinu, keď to bude bezpečné. Ďalšie dve zistenia ukázali, že osemnásť percent sa zatiaľ nerozhodlo a 14 percent očakáva, že zostane na Slovensku.

70 percent respondentov uviedlo, že naliehavo potrebuje podporu pri komunikácii s ich najbližšími a pri získaní informácií. Respondenti medzi svoje ďalšie urgentné potreby zaradili finančnú podporu (68 percent), dopravu (64 percent) a pomoc s dokumentmi a právnou podporou (53 percent). Na otázky, aký typ podpory získali utečenci z Ukrajiny, odpovedalo 576 respondentov. Z nich 68 percent uviedlo, že dostali podporu pri preprave v rámci SR, 66 percent uviedla pomoc s jedlom, 61 percentám bola poskytnutá informačná podpora a 48 percentám pomohli s dokumentáciou a poskytli právne služby.

Na základe hodnotenia typu podpory prijatej na Slovensku 68 percent z 576 opýtaných na typy poskytovanej podpory uviedlo, že im bola poskytnutá pomoc pri preprave, 66 percent uviedlo jedlo, 61 percentám bola poskytnutá informačná podpora a 48 percentám pomohli. s dokumentáciou a poskytovanými právnymi službami.

DTM je nástroj IOM, ktorým v krízach zhromažďuje a analyzuje údaje o mobilite, polohe, zraniteľných miestach a potrebách presídlených a migrujúcich ľudí a prispieva k tomu, aby pomoc reagovala na potreby zasiahnutej populácie.

Pre vojnu muselo opustiť svoje domovy a presídliť sa vo vnútrozemí Ukrajiny 6,27 milióna ľudí. Ďalších vyše 9,17 milióna ľudí utieklo z Ukrajiny do zahraničia.

Od vypuknutia vojny IOM rozšírila zber dát cez DTM o presídlení v desiatkach tranzitných miest a hraničných priechodov v Bielorusku, Česku, Lotyšsku, Maďarsku, Moldavskej republike, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

Zber údajov uskutočňuje IOM s finančnou podporou Rozvojovej banky Rady Európy (Council of Europe Development Bank), Spolkového ministerstva zahraničných vecí Nemecka (German Federal Foreign Office), vlády Japonska (Government of Japan), Švajčiarskej agentúry pre rozvoj a spoluprácu (Swiss Agency for Development and Cooperation) a Úradu Spojených štátov amerických pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu (United States Bureau of Population, Refugees, and Migration).

– Koniec –

Ďalšie informácie:

Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, tel. číslo 02 – 5273 3791, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Všetky publikované správy DTM IOM: https://displacement.iom.int/reports.

Oficiálna globálna webová stránka o pomoci IOM Ukrajine: Ukraine: IOM Response 2022.

Hlavné zistenia 4. správy IOM za Slovensko:

Slovakia – DISPLACEMENT SURVEYS: Ukrainian Refugees and Third-Country Nationals (09 March – 30 June 2022)

Regióny pôvodu a demografický profil

Z 1 027 respondentov bolo 99 percent ukrajinských utečencov a 1 percento štátnych príslušníkov tretích krajín. Medzi respondentmi bol aj jeden nemecký a jeden slovenský občan.

Respondenti pochádzali z 24 rôznych regiónov Ukrajiny, pričom medzi päť najčastejších regiónov pôvodu patrí oblasť Charkova, Kyjeva, Donecku, Dnepropetrovska a Odesy. Z respondentov 85 percent tvorili ženy a dievčatá. Priemerný vek žien bol 41 rokov. Väčšina opýtaných cestovala v skupine (79 percent), najčastejšie v skupine s ďalším jedným alebo dvoma ľuďmi (63 percent), so svojou najbližšou rodinou alebo príbuznými, priateľmi alebo susedmi.

Cieľová destinácia

67 percent respondentov označilo Slovensko za najčastejšie zamýšľanú cieľovú destináciu.

Jedna štvrtina uviedla inú krajinu v Európe, zatiaľ čo jedno percento uviedlo ako svoje destinácie iné krajiny. Z 260 respondentov, ktorí určili svoju cieľovú krajinu, väčšina uviedla Nemecko (39 percent), po ktorom nasledovalo Česko (24 percent), Poľsko (8 percent) a Taliansko (5 percent). Z respondentov, ktorí identifikovali tieto krajiny ako svoje cieľové destinácie, 47 percent za dôvod výberu krajiny uviedlo, že v nej majú rodinu.

Úmysel vrátiť sa domov

Pri zisťovaní budúcich zámerov v mobilite 64 percent respondentov uviedlo, že by sa vrátili na Ukrajinu, keď to bude bezpečné. Ďalšie dve zistenia ukázali, že osemnásť percent nepoznalo svoje dlhodobé zámery a 14 percent očakávalo, že zostane na Slovensku.

Z opýtaných 56 percent nevie, ako dlho plánuje na Slovensku zostať, 22 percent tu plánuje zostať menej ako mesiac, štyri percentá uviedlo jeden až tri mesiace, zatiaľ čo 18 percent tu plánuje zostať dlhšie ako tri mesiace.

Kde sa chcú ubytovať na Slovensku

Väčšina respondentov zostala v prijímacích strediskách (28 percent), zatiaľ čo 19 percent zostalo u priateľov a 17 percent nevedelo v čase rozhovoru uviesť svoje ubytovanie. Štrnásť percent respondentov uviedlo, že si prenajalo ubytovanie v súkromí, zatiaľ čo 12 percent zostalo u príbuzných. Ostatných desať percent uviedlo iné miesta.

Najnaliehavejšie potreby ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine a prichádzajú na Slovensko

Väčšina respondentov (70 percent) uviedla, že naliehavo potrebuje podporu pri komunikácii s ich najbližšími a pri získaní informácií. Respondenti medzi svoje ďalšie urgentné potreby zaradili finančnú podporu, ktorú uviedlo 68 percent opýtaných, pomoc s dopravou (64 percent) a pomoc s dokumentmi a právnou podporou (53 percent). Nasledovala pomoc s jedlom (52 percent), so zamestnaním (48 percent) a ubytovaním (46 percent). Najnaliehavejšie potreby sa mierne líšili v prípade cestujúcich s deťmi alebo staršími ľuďmi. Na prvom mieste medzi ich potrebami sa umiestnila pomoc s jedlom, 51 percent uviedla pomoc so vzdelaním a u 45 percent je dôležitá pomoc s ochranou a bezpečnosťou detí

Typ podpory získanej na Slovensku

Z 576 odpovedí na súbor otázok o type získanej podpory 68 percent respondentov uviedlo, že dostali pomoc pri doprave, 66 percent uviedla pomoc s jedlom, 61 percentám bola poskytnutá informačná podpora a 48 percentám pomohli s dokumentáciou a poskytli právne služby.

Zamestnanie, psychologické poradenstvo spolu s podporou pri návrate zostávajú najvýznamnejšími nenaplnenými potrebami, viac ako 95 percent respondentov uviedlo, že nedostali túto formu podpory.

Predstavenie IOM:

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) je medzivládna organizácia založená v roku 1951 na pomoc presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V roku 2016 sa IOM stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov ako migračná agentúra OSN. V súčasnosti IOM svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo viac ako 150 krajinách sveta. Ako popredná medzinárodná organizácia v oblasti migrácie IOM vyvíja v spolupráci s vládami a migrantmi úsilie smerom k riešeniu migračných otázok. Poslanie a činnosť IOM vychádzajú z princípu, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Viac informácií: www.iom.int.

Na Slovensku má IOM zastúpenie od roku 1996. IOM Slovensko v súčasnosti vyvíja aktivity najmä v oblasti integrácie migrantov do spoločnosti, asistovaných dobrovoľných návratov do krajiny pôvodu a pomoci migrantom po návrate domov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete. V rámci týchto a ďalších oblastí IOM realizuje rôzne typy aktivít – poskytuje služby migrantom, realizuje výskumy, informačnými kampaňami zvyšuje povedomie o migrácii a integrácii migrantov, vzdeláva a buduje kapacity kľúčových aktérov v oblasti migrácie. Viac informácií: www.iom.sk.

Prioritou IOM je vo všetkých svojich programoch poskytovať konkrétnu pomoc migrantom.

S podporou:

Zber údajov uskutočňuje IOM s finančnou podporou Council of Europe Development Bank, German Federal Foreign Office, Government of Japan, Swiss Agency for Development and Cooperationand United States Bureau of Population, Refugees, and Migration.

 

logo ceb mrf web

 

logo gffo web

 

logo japan web

 

logo norway web

 

logo swiss sem web

 

logo us flag