fbpx
Hassan z Iraku: Nevedeli sme, aká budúcnosť nás čaká. S pomocou IOM sme sa postavili na vlastné nohy

Situácia doma bola nestabilná a zhoršovali sa aj podmienky a vyhliadky na život, rozhodli sa preto odísť. Peniaze na cestu zabezpečil pán Hassan predajom celého svojho majetku vrátane domu v irackom meste Sulejmáníja, v ktorom žil so svojou rodinou. S manželkou, tromi malými deťmi a bratom sa vydali na cestu. Ich cieľom bola západná Európa.

Celú rodinu zadržali na území Slovenska, pretože nemali platné pobytové dokumenty. Umiestnili ich do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov. Pri myšlienke na návrat domov do Iraku, ktorý zvažovali, ich trápila predstava, aká budúcnosť ich tam bez majetku a bez zamestnania čaká. Obrátili sa na IOM, ktorej služby zahŕňajú pomoc pri návrate aj po návrate domov.

S podporou IOM si rodina na prvé mesiace po návrate v prvom rade zabezpečila dočasné ubytovanie a potrebné vybavenie do domácnosti, na ktoré nemali dosť peňazí. Vďaka ďalšej pomoci IOM sa otcovi podarilo nájsť prácu, s ktorou mal skúsenosti aj pred odchodom z Iraku a ktorá ho baví: zamestnal sa v taxi spoločnosti, ktorá mu poskytla vozidlo a licenciu.

Foto - Príbeh klienta IOM - Hassan z Iraku. © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Hassan z Iraku. Foto © Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Pán Hassan získal stabilný príjem a dokáže z neho pokryť základné potreby svojej rodiny. I keď situácia v krajine je naďalej zložitá, rodina sa s pomocou opäť postavila na vlastné nohy. A aj keď sa z dočasného ubytovania stalo dlhodobé, rodina dúfa, že sa čoskoro presťahuje do väčšieho a vlastného domu na okraji mesta.

Viac informácií, ako IOM pomáha migrantom pri návrate a po návrate zo Slovenska domov: www.avr.iom.sk.

(Mená osôb boli zverejnené s ich súhlasom. / Mená osôb boli pre ich ochranu pozmenené.)

logo isf amif fareb sk

Dobrovoľný návrat a reintegrácia v krajine pôvodu (individuálny projekt). Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.